ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ [ ΤΕΥΧΟΣ Νο 77 ]

Σάββατο 7 Ιουλίου 2007

ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΚΟΦΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΚΟΦΤΟ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

350 Γρ. κοφτό μακαρονάκι.

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδ και λίγο ακόμη για επάλειψη.

6 κουταλιές της σούπας βούτυρο και λίγο ακόμη για επάλειψη.

2 μικροί βολβοί φενέλ, κομμένοι σε λεπτές φέτες.

175 Γρ. μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες.

175 Γρ. βρασμένες και καθαρισμένες γαρίδες.

1 πρέζα πιπέρι καγιέν.

1 1/4 φλιτζανιού κρέμα μπεσαμέλ.

2/3 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα.

2 ώριμες μεγάλες τομάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες.

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη.

Αλάτι και πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο, αλάτισμένο νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και το ελαιόλαδο, βράζουμε, μέχρι να μαλακώσει, αλλά να παραμείνει αλ ντέντε. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα ρίχνουμε ξανά στην άδεια κατσαρόλα και προσθέτουμε 2 κουταλιές από το βούτυρο. Τα ανακατεύομαι καλά και τα αφήνουμε κατά μέρος ζεστά.

2) Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις φέτες του φενέλ και τηγανίζουμε για 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για 2 ακόμη λεπτά. Ρίχνουμε στο σκεύος τις γαρίδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

3) Νοστιμίζουμε το μείγμα με πιπέρι καγιέν και το αναμιγνύουμε με τη μπεσαμέλ. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρομένο πυρίμαχο ταψάκι και ισιώνουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και απλώνουμε από πάνω τις φέτες της τομάτας, κατά προτίμηση στην εξωτερική άκρη του φαγητού. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ρίγανη, αλείφουμε τις τομάτες με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο.

4) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φαγητό. Σερβίρουμε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: