ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ [ ΤΕΥΧΟΣ Νο 77 ]

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

ΑΡΝΑΚΙ

ΑΡΝΑΚΙ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ.4 κομμάτια από αρνίσιο μπούτι.4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα.3 φλιτζάνια ζωμό κότας.½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού.4 μεγάλες καρδιές αγκινάρες.1 ολόκληρο λεμόνι κομμένο στην μέση.1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο.Αλάτι και πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα κομμάτια του αρνιού. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μια βαθιά κατσαρόλα. Προσέχουμε να μην κάψει. Τηγανίζουμε τα κομμάτια του αρνιού για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ.2) Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα κομμάτια του αρνιού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το ζωμό της κότας και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.3) Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 ½ ώρα. Στο μεταξύ, διατηρούμε τις καρδιές της αγκινάρας (αν είναι φρέσκιες) σε μια λεκάνη ή μπολ με νερό και τον χυμό λεμονιού.4) Στραγγίζουμε τις αγκινάρες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα, μαζί με ένα το ½ φλιτζάνι άνηθο και λίγο χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία για ακόμη 45 λεπτά ανακατεύοντας με προσοχή σε τακτά χρονικά διαστήματα.5) Μεταφέρουμε τις αγκινάρες και το κρέας σε μια βαθιά πιατέλα σερβιρίσματος ή φαρδύ μπολ και τα διατηρούμε ζεστά, σκεπάζοντας το σκεύος με μια καθαρή πετσέτα. Ετοιμάζουμε μια σάλτσα, αφαιρώντας πρώτα το λίπος και αφήνοντας το μείγμα να πάρει μια βράση.6) Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Νοστιμίζουμε την σάλτσα με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με αυτήν την σάλτσα το κρέας και τις αγκινάρες. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποπο θα μας πεθάνεις πρωί πρωί, συγεκριμένα έχω να φάω απο χθές μεσημέρι και θα φάω πάλι σήμερα βράδυ!