ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ [ ΤΕΥΧΟΣ Νο 77 ]

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

ΑΣΤΑΚΟΣ

ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΛΑ ΑΜΕΡΙΚΕΝ
ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ1 αστακό (1 ½ κιλό περίπου).4 τομάτες.5 κουταλιές της σούπας λάδι.1 καρότο.1 κρεμμύδι στιφάδου.1 ποτήρι του λικέρ κονιάκ.1 κουταλιά της σούπας (γεμάτη) αλεύρι.1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ.1 ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.25 Γρ. βούτυρο.1 ματσάκι αρωματικά χόρτα (μαϊντανό, θυμάρι, εστραγκόν, δάφνη).Εστραγκόν.3 πρέζες πιπέρι καγέν.Αλάτι και πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Βυθίζετε με το κεφάλι τον αστακό για 1 λεπτό σε πολύ βραστό νερό. Αφού τον βγάλετε, αποσπάτε τις δαγκάνες, κόβετε το κεφάλι (με το καβούκι) και συην συνέχεια την ουρά σε 6 κομμάτια. Αλατοπιπερώνετε. Σχίζετε το κεφάλι στα δύο κατά μήκος. Βγάζετε τη μαλακή σάρκα και το πρασινωπό μέρος και τα αφήνετε κατά μέρος ( θα τα χρησιμοποιήσετε για να «δέσετε» την σάλτσα. Πετάτε τον θύλακο που περιέχει άμμο και σπάτε τις δαγκάνες. Ξεφλουδίζετε και κόβετε σε κομμάτια τις τομάτες.2) Ζεσταίνετε δύο κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του αστακού μαζί με τις δαγκάνες. Τα κατεβάζετε από την φωτιά αμέσως μόλις ροδίσουν.3) Ψιλοκόβετε το καρότο και το κρεμμύδι. Τα σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με μια κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέτετε τον αστακό και το κονιάκ. Αναφλέγετε πλησιάζοντας ένα σπίρτο στο αλκοόλ μόλις πάρει βράση. Ρίχνετε τις φρέσκες τομάτες και τον τοματοπελτέ, 1 ½ ποτήρι λευκό κρασί, άλλο τόσο νερό, το ματσάκι με τα αρωματικά χόρτα, το πιπέρι καγέν, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 30 λεπτά περίπου.4) Στραγγίζετε τα κομμάτια του αστακού και τα βάζετε σε μια πιατέλα που τη διατηρείτε ζεστή. Περνάτε τη σάλτσα από το σουρωτήρι και την ξαναβάζετε σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρει να μείνει το 1/3. Προσθέτετε ένα μεγάλο κύβο βούτυρο ανακατεμένο με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι.5) Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε την κρεμώδη σάρκα και το πρασινωπό μέρος του αστακού, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο εστραγκόν και σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: