ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ [ ΤΕΥΧΟΣ Νο 77 ]

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

ΠΑΤΑΤΕΣ

ΚΕΙΚ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΟ
ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ1 ½ κιλό πατάτες.1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλογραβιέρα, τριμμένη.200 Γρ. λάχανο τριμμένο.1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο.100 Γρ. βούτυρο.Αλάτι και πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Πλένετε καλά τις πατάτες και τις μισοβράζετε με την φλούδα τους σε κατσαρολάκι. Τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν. Τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε από χοντρό τρίφτη. Ζεματάτε το λάχανο, το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει.2) Αναμειγνύετε τα 3/4 από τις τριμμένες πατάτες με το λάχανο, την καεφαλογραβιέρα και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τις υπόλοιπες κατά μέρος.3) Ζεσταίνετε σε τηγάνι με αντικολλητική επένδυση 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Προσθέτετε τις υπόλοιπες τριμμένες πατάτες και τις σωτάρετε σε μέτρια φωτιά, ώσπου να κάνουν κρούστα πατάτας. Τοποθετείτε την κρούστα σε καλά αλειμμένη με βούτυρο φόρμα κέικ με άνοιγμα. Ρίχνετε πάνω την κρούστα πατάτας, το μείγμα πατάτας, το μείγμα λάχανου και το πιέζετε με το κουτάλι να κολλήσει πάνω στην κρούστα πατάτας. Περιχύνετε το «κέικ» πατάτας με το υπόλοιπο βούτυρο και το ψήνετε 35-40 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 200° βαθμούς.4) Αποσύρετε το «κέικ» από το φούρνο, το βγάζετε σε πιατέλα και το αφήνετε για λίγο να κρυώσει πριν το σερβίρτε κομμένο σε φέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: