ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ [ ΤΕΥΧΟΣ Νο 77 ]

Σάββατο 23 Ιουνίου 2007

ΚΡΟΚΕΤΕΣ

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΦΑΚΗΣ
ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ.

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο.

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

2 φλιτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

1 φλιτζάνι του τσαγιού φακές.

2 φλιτζάνια του τσαγιού μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο.

½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο καρότο.

½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο σέλερι.

1 αυγό.

4-5 σταγόνες πράσινο Tabasco.

Αλάτι και πιπέρι.

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Σοτάρετε το κρεμμύδι στο βούτυρο και στο λάδι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και το βράζετε μέχρι να μελώσει και να κρατήσει τους χυμούς του.

2) Σε μια κατσαρόλα βράζετε τις φακές σε αλατισμένο νερό μαζί με τα καρότα και το σέλερι. Όταν μαλακώσουν τελείως τα σουρώνετε και τα περνάτε από το μπλέντερ για να γίνουν πολτός.

3) Αναμειγνύετε το μισό τρομμένο ψωμί, τα κρεμμύδια και τον πολτό που ετοιμάσατε σε ένα μπολ. Ελέγχετε για αλάτι, προσθέτετε πιπέρι, Tabasco και τέλος ρίχνετε και το αυγό. Ζυμώνετε καλά το μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά, για να κρυώσει και να πλάθεται ευκολότερα.

4) Απλώνετε το υπόλοιπο τριμμένο ψωμί σε ένα δίσκο. Πλάθετε το μείγμα σε στρογγυλές ή σε πλακέ κροκέτες. Τις περνάτε από το τριμμένο ψωμί για να παναριστούν.

5) Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τις κροκέτες και από τις δύο πλευρές, με προσοχή για να μην καούν.

6) Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και τις αφήνετε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Τις σερβίρετε ζεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: