ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ [ ΤΕΥΧΟΣ Νο 77 ]

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

ΑΣΤΑΚΟΣ

ΑΣΤΑΚΟΣ ΘΕΡΜΙΝΤΟΡ
ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ.

4 μέτριοι αστακοί, βάρους περίπου 600 Γρ. ο καθένας.

1/4 φλιτζανιού καλής ποιότητας βούτυρο.

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι.

1/8 κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι.

1/8 κουταλιά του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο.

1/8 κουταλιά του γλυκού πάπρικα.

1 φλιτζάνι γάλα.

½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος.

3 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί.

½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ.

1 λεμόνι κομμένο στα 4.

4 κλαράκια μαϊντανό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο νερό και τοποθετούμε τους αστακούς ανα δύο μέσα στο σκεύος, με τα κεφάλια προς τα κάτω. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε ελαφρά την φωτιά και τους βράζουμε για 15 λεπτά. Τους βγάζουμε από την κατσαρόλα και τους αφήνουμε να στραγγίσουν πάρα πολύ καλά.

2) Αφαιρούμε, αν θέλουμε, με ειδικό εργαλείο ή καλό μαχαίρι τα πόδια και τις δαγκάνες, αφήνοντας άθικτους τους κορμούς των αστακών. Βγάζετε την σάρκα από το εσωτερικό των ποδιών και δαγκάνων και την τοποθετούμε κατά μέρος.

3) Σπάμε με προσοχή ένα σημείο χαμηλά στην ουρά των αστακών, από το κάτω μέρος, αφαιρούμε όλη την σάρκα της ουράς. Την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και την αναμιγνύουμε σε ένα μπολ με την σάρκα από τα πόδια και τις δαγκάνες.

4) Πλένουμε καλά με νερό τα κελύφη των αστακών, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε κατά μέρος.

5) Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι χτυπώντας ζωηρά με σύρμα, ώστε να ετοιμάσουμε ρου. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε για λίγο ακόμη, μέχρι το ρου να γίνει σκούρο. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και το κρασί. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε την σάρκα των αστακών, ανακατεύοντας καλά ώστε να καλυφθεί από το μείγμα.

6) Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Πάνω σε μια μεγάλη σχάρα φούρνου τοποθετούμε τους αστακούς, όλους μαζί ή σε δύο δόσεις με την κοιλιά (το άνοιγμα) προς τα πάνω. Γεμίζουμε τις άδειες κοιλιές των αστακών με το μείγμα που ετοιμάσαμε και πασπαλίζουμε με άφθονο τυρί τσένταρ. Τοποθετούμε τη σχάρα στο γκριλ και ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γκρατιγαριστεί.

7) Μεταφέρουμε αμέσως τους αστακούς σε ατομικά πιάτα και τους σερβίρουμε ζεστούς, διακοσμώντας με κομμένα λεμόνια και τα κλαράκια μαϊντανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: